flag

Nahkatehtaantie 10, 37830 Akaa

Pariisin varpunen

Édith Piaf nousi tähtiin kadulta

Édithin isä Louis Gassion oli kiertävä sirkustaiteilija ja akrobaatti. Hänen äitinsä Annetta, taiteilijanimeltään Line Marsa, esiintyi ja lauloi kaduilla. Annettalla oli hyvin kaunis lauluääni, jonka hän jätti perinnöksi tyttärelleen. Tuliluontoinen Annetta ei tuntenut mielenkiintoa lastaan kohtaan. Édith asuikin pikkutyttönä isänsä äidin pitämässä ilotalossa Normandiassa. Ilotalon tytöt hellittellivät pikku Édithiä kuin elävää nukkea, sillä heitä säälitti äitinsä hylkäämä ressukka. Kun Édith oli kuusivuotias, isä haki hänet pois bordellista, ja he alkoivat kierrellä esiintymismatkoilla ympäri Ranskaa ja Belgiaa. Kun Louis huvitti rahvasta tempuillaan, Édithin keräsi hattuun talteen kilahtelevat kolikot.

 Édith Piafin elämä oli täynnä kuohuvaa draamaa, myrskyisiä rakkaussuhteita ja sielua ravistelevia lauluja, mutta myös katkeria pettymyksiä ja vastoinkäymisiä.

Lapsuus

Édithin isä Louis Gassion oli kiertävä sirkustaiteilija ja akrobaatti. Hänen äitinsä Annetta, taiteilijanimeltään Line Marsa, esiintyi ja lauloi kaduilla. Annettalla oli hyvin kaunis lauluääni, jonka hän jätti perinnöksi tyttärelleen. Tuliluontoinen Annetta ei tuntenut mielenkiintoa lastaan kohtaan. 

Édith asuikin pikkutyttönä isänsä äidin pitämässä ilotalossa Normandiassa. Ilotalon tytöt hellittellivät pikku Édithiä kuin elävää nukkea, sillä heitä säälitti äitinsä hylkäämä ressukka. 

Kun Édith oli kuusivuotias, isä haki hänet pois bordellista, ja he alkoivat kierrellä esiintymismatkoilla ympäri Ranskaa ja Belgiaa. Kun Louis huvitti rahvasta tempuillaan, Édithin keräsi hattuun talteen kilahtelevat kolikot.

Nuoruus 

Édith oli 15-vuotias aloittaessaan itsenäisen elämän. Hän kokeili muutamia työpaikkoja, mutta ei sopeutunut säännölliseen päivärytmiin. Laulamisesta kadulla tuli hänelle ainoa keino hankkia elanto. 

16-vuotiaana Édith tapasi kaksi vuotta vanhemman tavaralähetin Louis Dupont’n ja muutti tämän kanssa asumaan Pariisin pahamaineiselle Pigallelle. 

Helmikuussa 1933 Édith synnytti pienen tytön, Marcellen eli Cécellen. Édith hylkäsi pian Dupont´n ja palasi kaduille laulamaan vauva sylissään. Dupont haki lapsen pois, eikä Édith nähnyt tytärtään enää. Marcelle oli vain kaksivuotias kuollessaan aivokalvontulehdukseen.

 Édith oli 19-vuotias eikä hän enää myöhemmin saanut lapsia. Pigallen vuosissa oli kaikesta kurjuudesta huolimatta rähjäistä charmia. ”Olin nälkäinen ja palelin”, Piaf muisteli myöhemmin. ”Mutta olin vapaa nukkumaan aamulla, valvomaan illalla, vapaa juopottelemaan, unelmoimaan, toivomaan.” Vapauteen kuuluivat myös seksuaaliset seikkailut.

 Édith poimi sänkyynsä miehen silloin kun häntä sattui huvittamaan ja piti useita rakastajia samanaikaisesti.

Edithin tarina jatkuu seuraavassa blogissa. Muista seurata!

Edith Piafin tarina ja tunnetut laulut Viialan teatterin näyttömöllä vielä syksyllä 2023! Varaa lippusi ennen kuin loppuvat.